041 710 625

Hot Yoga

NAVODILA PRI VADBI HOT YOGE

DRAGI VADEČI … Rada bi ti izrazila dobrodošlico na tvojem novem potovanju – vadbi joge. Z redno vadbo joge bo kmalu razvidno, da si odkril/a najmočnejši instrument za fizični razvoj in osebno rast. Že z nekaj prvimi vadbami ti bo jasno, koliko pozitivnih sprememb lahko doprinese redna vadba joge.

ZAČETNIKI – TO JE VROČA JOGA – POTILI SE BOSTE … Studio je ogret do 37 stopinj Celzija s 50-60 % vlažnostjo zraka, kar pospešuje izgubo teže, ohranja ogretost mišic (dovoljuje globlje in boljše raztezanje), poviša srčni utrip za boljšo kardiovaskularno vadbo in z znojenjem telo očisti strupov.

PRIHOD NA VADBO … Predhodna najava ni potrebna, prosimo pa te, da prideš vsaj 15 minut pred začetkom prve vadbe in si zagotoviš svoje mesto. Zaradi omejenega števila mest je lahko ura namreč polno zasedena.

VSAKDO ZMORE … Predhodne izkušnje z vadbo joge niso potrebne. Hot yoga je za vsakogar, ne glede na zmogljivost in tip telesa. Postaviš se v položaj po svojih trenutnih zmožnostih. Kot pri vsaki drugi fizični aktivnosti, ti gre z vsako vadbo bolje. Vsakdo se odzove na toploto drugače, nekaterim prija, drugi pa potrebujejo nekaj časa, da se privadijo. Če se med vadbo pregreješ, sedi v začetni položaj otroka in dihaj. Ponovno se nam boš pridružil/a, ko boš pripravljen/a oz. ko bo zate primerno.

ŽE VADEČI … Ne pozabi, da je vroča joga zahtevna vadba, zato vadi po svojih močeh in se ne primerjaj z drugimi vadečimi. Ne pričakuj, da boš čez noč osvojil/a položaje do popolnosti. Naloga vaditelja je, da te vodi in motivira, ti sam/a pa preceniš, do kod sežejo tvoje sposobnosti. Spoštuj svoje fizične omejitve in delaj na tem, da jih premagaš. Težja kot je zate vadba hot yoge, bolj jo potrebuješ in več boš pridobil/a z redno vadbo. Joga deluje! Je najboljše, kar lahko storiš za svoje zdravje, postavo, vitkost, dobro počutje ter občutek sreče!

POŠKODBE IN BOLEZNI … Prosimo, da pred vadbo vaditelja seznaniš s kakršnokoli boleznijo ali poškodbo, ki jo imaš.

NOSEČNOST …O vadbi med nosečnostjo se posvetuj s svojim ginekologom. Ni pa primerno začeti z novo obliko vadbe med nosečnostjo.

VODA! VODA! VODA! … Pred vadbo spij dovolj vode. Na splošno velja, da piješ dovolj vode vsak dan, ne samo na dan vadbe. S pitjem vode je potrebno nadomestiti tekočino, ki ji izgubiš med samo vadbo. Med samo vadbo so kratke pavze za pitje vode, zato prinesi s seboj svojo plastenko.

 

KAJ PRINESTI S SEBOJ?…Prinesi joga blazino,  če želiš uporabljati svojo, drugače jih imamo v studiu, veliko brisačo za blazino in brisačo za tuširanje in plastenko z vodo. Prinesi tudi natikače, da ne boš hodil/a bos/a iz garderobe do studia. 90-minutna vadba ni samo fizično naporna, je tudi umski izziv, zato ne pozabi na dobro voljo.

OSREDOTOČI SE NASE IN BODI MIREN/A MED POLOŽAJI … Z redno vadbo se bo izboljšala tvoja zmožnost ostati osredotočen/a in miren/a. Tako boš napredoval/a v praksi joge in zmanjšal/a svoj napor, tako telesni kot umski. Med posameznimi položaji izkoristi položaj gore v mirovanju, z dodatnim premikanjem samo porabljaš energijo.

VSAKA VADBA JE DRUGAČNA… Pusti svoja pričakovanja pred vrati in začni z vsako vadbo, kot da bi bila tvoja prva. Tvoje telo in počutje je drugačno vsak dan in povsem normalno je, da je kakšen položaj lažji en dan in težji naslednji dan. Ne bodi razočaran/a in ne misli, da je kaj narobe, če imaš težko vadbo. Pogosto bo tvoja dobra vadba nasledila slabo, ali obratno.

VADBA JOGE IN IZPOPOLNJEVANJE VADBE JE POTOVANJE, KI SE NIKOLI NE KONČA … Nihče te ne bo obsojal ali kritiziral, zato se ne oziraj naokoli. Ostali vadeči so preveč osredotočeni nase, da bi opazovali tebe. Dokler daješ vse od sebe in se trudiš postaviti se v položaj, boš dobil/a vse koristi vadbe, tako kot tisti vadeči, ki delajo položaj z večjo lahkoto, prožnostjo in boljšim ravnotežjem. Tvoja vaditeljica ti bo sem in tja predlagala popravek ali korekcijo za intenzivnejši položaj. Z izpopolnjevanjem joga vadbe ti postane vadba bolj domača.

SPROSTI SE NA KONCU VADBE … Ob koncu vadbe se nauči sprostitve v celoti. Končna sprostitev je ključni del vadbe. Izkoristi končni položaj mrtveca, raztegovali smo mišice, stiskali notranje organe in pošiljali neskončno informacij v živčni sistem. Dovoli telesu, da se sprosti in da živčni sistem integrira informacije. To je pogosto najtežji del vadbe. Če se naučiš sprostitve po vadbi, se boš naučil/a sprostitve tudi zunaj studia.