041 710 625

Hot Yoga

Vse, kar morate vedeti o hot yogi – Jogi, ki osvaja športnike

Vse, kar morate vedeti o hot yogi – Jogi, ki osvaja športnike

Ko se telo, um in duh harmonično povežejo. To je joga, vadba današnjega časa, ki nas uravnoteža in pomaga tako pri telesni kot duhovni rasti. Hot yoga ali vroča joga pa je njena različica, ki vse bolj navdušuje tiste bolj aktivne in športnike.

Hot yoga je priljubljena predvsem v zahodnem delu Evrope in v ZDA, vse več privržencev pa ima tudi v Sloveniji, kamor jo je pred 5 leti z velikim navdušenjem pripeljala Špela Palčič . Njen, sprva osamljen s paneli in vlažilci opremljen studio na Ježici v Ljubljani, dobiva vse več posnemovalcev.

Toplota je za telo hkrati blagodejna in izziv

Hot yoga ali vroča joga temelji na tehniki, ki jo je Bikram uvedel pred 30 leti. Vadba je sestavljena je iz serije 50 položajev, ki sistematično zdravijo telo od znotraj navzven. Izbrani so zato, da okrepijo, podaljšajo, učvrstijo in obnovijo vsako kito, mišico in vez v vašem telesu. Vse to v za telo optimalnih pogojih : temperatura je od 34 do 38 stopinj celzija in vlaga med 50 in 60 odstotki. Prav dejstvo, da jo izvajamo v ogretem in vlažnem prostoru, jo loči od drugih jog in ji daje tisto nekaj več. Marsikomu je že sama misel, da bi bil fizično dejaven v takšnem okolju, zastrašujoča! A prav toplota je tista, ki je za naše telo najbolj blagodejna in hkrati izziv. Toplota namreč sprosti in zmehča mišice ter sklepe, pa tudi krepi, zdravi in razstruplja telo. »Obstaja veliko koristi na več ravneh, ki pa se razlikujejo in so odvisne od vsakega posameznika. Vsi, ki redno vadijo vročo jogo, pa se počutijo močnejše in bolj usklajene s svojim telesom,« pravi promotorka hot yoge v Sloveniji Špela Palčič.

Vadba v toplem in vlažnem okolju pospešuje vse telesne funkcije

Ne samo, da pomaga preprečevati in zdraviti kronične bolezni, težave s hrbtenico in stres. Redna vadba vroče joge zagotavlja harmonično oblikovanje telesa in mladosten videz. Položaji delujejo tako, da naravno zdravijo in uravnotežijo srce in ožilje, obtočila, dihala, endokrini in živčni sistem telesa. Z redno vadbo se znebimo tudi toksinov in celo izgubimo odvečno težo, če je to potrebno. Vroča joga se od tipičnih oblik joge razlikuje tudi po tem, da gre za dinamičnejšo vadbo. V eni vadbi pridobite moč, vzdržljivost, gibljivost in stabilnost, predstavlja pa aerobno vadbo in moč uma hkrati. Gradi funkcionalno notranjo moč, ki vas upočasni, da se skozi položaje premikate z več lahkote, spretnosti in moči. Tudi tukaj je ključ, ki odpira telesni potencial , enakomerno, ritmično dihanje.

Vsak dela po svojih sposobnostih

Vadbe na toploti in vlagi ne priporočajo le nosečnicam in ljudem s povišanim krvnim pritiskom ali kakšno od zdravstvenih težav, ki je povezana s tem. Sicer pa vsak dela po svojih sposobnostih in ni začetne ali napredne skupine. Tudi geneneracijsko ni omejena. Slediti lastnemu ritmu in ne ritmu skupine.Pravzaprav je za začetnike še toliko zanimivejša, saj predstavlja nov izziv, soočenje s samim seboj pa v začetku prinaša veliko transformacijo. Vroča joga se odlično dopolnjuje tudi s številnimi športi. Z izbranimi položaji lahko okrepimo točno tiste dele telesa, ki jih potrebujemo za določen šport, si pomagamo po poškodbah, poleg tega pa še urimo zbranost in koncentracijo ter se naučimo bolje prisluhniti lastnemu telesu.

Skratka, pripravite se na znojenje, trdo delo in super lahkoten občutek po vadbi. Telo je lažje, a močnejše!

O HOT YOGI :

Kot nekdanja športnica, ki se še vedno veliko ukvarjam s športom, sem se smejala znanki, ki teče maratone, da je to zanjo prenaporno..Seveda, je nisem vzela resno. Še danes se spomnim svoje prve vadbe v vročem in vlažnem studiu, kako mi je utripalo srce, pot je tekel z mene in komaj sem zdržala. Predvsem pa sem bila razočarana sama nad sabo, kako trda in nerodna sem. Da o naslednjem dnevu, ko sem čutila vse svoje mišice, niti ne govorim. Vadbo sem po nasvetu vaditeljice Špele Palčič ponovila še nekajkrat in kar naenkrat začutila, kako mi energija preplavlja nabite mišice in telo. Počutila sem se kot prerojena in kmalu postala zasvojenka s vročo jogo.

Sami precenite, do kod sežejo vaše sposobnosti. Spoštujte svoje fizične omejitve in delajte na tem, da jih premagate. Težja kot je za vas vadba hot yoge, bolj jo potrebujete in več boste pridobili z redno vadb, » pravi učiteljica Špela Palčič.

Written by spelap
Share It